« MegalopolisWebsite The Housewarmers »

Workshops

13-04-12

Workshops

ws 00.JPG

 

ws 05.JPGBegin van het tweede semester van het derde jaar op de theaterschool, stond in het teken van workshops. Alle specialisten kregen workshops toegespitst op hun specialisatie, zoals licht of geluid. Bij mij ligt dat wat moeilijker, omdat ik een beetje mijn eigen weg volg richting video- en datatechniek. Maar gelukkig zijn er meer gekken in deze wereld die er zulke fascinaties op na houden.

 

Lees in dit artikel meer over Beam Systems, Arjen Klerkx, Karl Klomp en Toneelgroep Amsterdam!

Vervolg:

Beamsystems

ws 01.JPG

Tijdens mijn workshops deed ik ook een voorstelling wat mijn hoofdproject was (Ligeti, lees hier meer over onder 'Megalopolis'). Onder andere voor dit project ben ik een aantal keer op bezoek geweest bij Beam Systems, een video verhuurbedrijf in Amsterdam Noord.

 

Aldaar heb ik veel geleerd over verschillende projectoren (Panasonic) en hoe je omgaat met hun lenzen (die komen in een eigen flightcase...). Maar ook de aansturing ervan, RGBHV haspels, ethernet, scalers, matrixen, tripleheads als 2x HD dualhead instellen en vervolgens met een VGA versterker en dan zoom en offset, bla bla bla...

 

Voor die voorstelling wilde ik gebruik maken van de mediaserver 'Catalyst', dus kreeg ik van Beam Systems een demoversie om thuis te oefenen en een heuse workshop 'mappen met Catalyst' van Bas.

 

Arjen Klerkx

ws arjen.jpeg

Voor DMC heb ik ooit een presentatie gegeven over Peter Missotten, video ontwerper die veel gewerkt heeft met Guy Cassiers, wat me erg heeft geïnspireerd om me verder te verdiepen in de mogelijkheden van dit medium.

Arjen Klerkx is ook video ontwerper en het blijkt dat hij vroeger weer veel gewerkt heeft met Peter Missotten en veel van hem geleerd heeft. Een hele eer dat ik dan vervolgens dingen van hem mag leren. Bij Arjen heb ik een beetje kunnen meekijken in zijn workflow en denkwijze. Zijn motto is dat content het belangrijkst is, de techniek dat gelooft hij wel.

Als voorbeeld heb ik zijn voorstelling Rainman gezien in de schouwburg in Utrecht (met Mark Thewesse als operator). Maar eerst het hele traject van storyboard en planning tot uitvoering.

 

Karl Klomp

ws karl.jpg

Karl Klomp is de video man van Toneelgroep Amsterdam. Tijdens de video workshop met de klas heeft hij ons drie dagen een korte introductie gegeven over video in theater. Die dagen kon ik het goed met hem vinden en daarom wilde ik graag meer van hem leren.

Gelukkig kreeg ik daar ook de mogelijkheid toe. Dat begon met een workshop over mediaservers.

 

Werken met de Hippotizer

ws 02.JPGws 03.JPGws 04.JPG

Samen met Daan Hazendonk en Dave Gönner mochten we een aantal dagen in een repetitie studio van Toneelgroep Amsterdam spelen met de Hippo's van TA. Van keystonen tot edge blenden, van effecten tot bewerkingen in de tijdlijn. Dave G. heeft zich ook nog verdiept in PJ link, met hex codes uit MaxMSP (zoiets heb ik gedaan bij m'n stage bij Rapenburg, maar dan met Medialon).

Hieronder op het rechter plaatje zie je ook een oog, die heb ik met een 'warp' gemapt op een organisch object (zak van wit foam in dit geval).

ws 05.JPGws 06.JPGws 07.JPG

 

De Russen

Als afsluiting van deze workshop mocht ik een aantal dagen meelopen in de TA crew bij het bouwen van De Russen in de Rabozaal van de SSBA. Karl deed de video van die voorstelling en had daarbij een aantal dome camera's in het decor hangen die op afstand gericht en gefocussed konden worden, om vervolgens geprojecteerd te kunnen worden. Hiervoor is specifieke software geschreven. Daarnaast een Hippo met filmpjes en sfeerbeelden.

Dat is ook wel het verschil tussen Arjen en Karl. Karl is meer met de techniek bezig, apparaatjes aan elkaar knopen, het maken van een theatraal technisch systeem. De content die hij daarbij gebruikt laat hij maken door een video kunstenaar. Arjen is vooral bezig met de content en hoe dat daar komt maakt niet zoveel uit, als het er maar komt.

ws 08.JPGws 09.JPGws 10.JPG

 

 

Nog geen reactie(s)

Plaats commentaar


Jouw e-mail adres zal niet worden getoond op deze site.

Jouw URL zal worden weergegeven
(Enters worden <br />)
(Naam, email & website)
(Sta gebruikers toe om contact met je op te nemen via een berichtformulier (je E-Mail wordt niet getoond.))


Juli 2022
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
 << <   > >>
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31Search
Rss linkje