Bezigheden

Bezigheden

Bij projecten staan voor mij over het algemeen twee belangrijke motto's centraal: 'Als ik een nieuwe techniek nodig heb, moet ik die leren kennen en gebruiken.' en 'Bij ieder nieuw project moet ik proberen nieuwe technieken nodig te hebben.'

Ondertussen heb ik dus al de nodige technieken gezien, op deze pagina een indruk:

 

Winter.29.jpg

Duidelijke systemen

Graag zie ik mezelf in een 'achter de schermen' positie, waarin ik een project kan overzien en sturen. Dat betekent dat ik graag complexe systemen ontwikkel, die voorzienend zijn in de behoefte van anderen, waarin anderen hun werk kunnen doen. Systemen die stabiel zijn, doen wat ze moeten doen en duidelijk zijn voor alle betrokkenen. Als anderen een systeem opbouwen, installeren of bedienen zonder dat ik er bij was en uiteindelijk blijkt dat alles zo duidelijk was dat de uitkomst precies is zoals mijn voorbereiding beoogde, is het project voor mij geslaagd.

 

Winter.23.jpg

Videomapping

Medio 2010 ben ik me gaan verdiepen in o.a. het gebruik van video, dat betekent dus ook een nodige portie mapping. Zo heb ik experimenten gedaan met Resolume, VDMX, Modul8, MadMapper, Quartz Composer, Hippotizer en Catalyst Media Server. Op stage bij Rapenburg Plaza heb ik ook kennis gemaakt met Watchout.

 

zeezicht.JPG

Video output

Na de standaard mapping komen al snel andere dingen om de hoek, zoals Keystoning, Edgeblending (evt. zelfs in de content), Warping en kleurcorrectie. Ook aansturing van contentplayers over UDP, zoals Spinetix en Medialon of Telnet.

 

zichtlijnen.jpg

Visualiseren

Hoe complexer de technieken en de terminologie, hoe moeilijker het wordt om een idee of concept aan de man te brengen. Daarvoor heb ik het nut van visualisatie wel ingezien en heb ik het leren gebruiken. Zo heb ik gewerkt met AutoCAD 3D, Vectorworks, Revit Architecture, Wysiwyg en Cinema 4D.

Overigens heb ik 'vroegahr' ook wel gewerkt met Solidworks, Quake III + Maya et cetera.

 

HSM AANSL 1150 2011-10-31

Technisch tekenen

Een ander belangrijk onderdeel van het overbrengen van plannen is het schematisch in kaart brengen met componenten projecties, technische blokschema's en eventueel bouwtekeningen.

Zoals ik ooit tekeningen maakte voor inbraak & brand detectie, toegangscontrole, CCTV en intercom sytemen, teken ik tegenwoordig licht en AV systemen, componenten projecties van armaturen, projectoren en speakers, aansluitschema's van interactieve input en netwerken.

De meeste tekeningen heb ik gemaakt in AutoCAD (WS14, 2000, 2002, 2004, 2006, 2010 en 2013), maar recent heb ik ook een aantal tekeningen gemaakt in Vectorworks (ook met Spotlight) en OmniGraffle.

 

isa-basis-muziek.jpg

Programmeren

De basis van systemen moet vaak geprogrammeerd worden, vaak doe ik dat zelf. Ook hier heb ik al veel verschillende systemen gezien, helaas verloopt die kennis even snel als je het vergaart, maar na een tijdje lijken alle talen op elkaar en leer je het zo weer aan.

Oorspronkelijk ben ik begonnen met HTML, JavaScript, CSS, PHP, MySQL, Python, MathLab en consorten. Vooral PHP vind ik nog steeds een fijne krachtige taal om snel tekst georienteerde problemen op te lossen.

Later ben andere (vooral visuele) talen en omgevingen tegengekomen, zoals Quartz Composer, Isadora, Qlabs, Flash en AS3, MaxMSP (nooit zelf geprogrammeerd) of Medialon.

Echt hardcore C++, Java, .NET, Assembler en zo gaat mij alleen wat te ver, dat vind ik niet leuk.

 

Henny.JPG

Editten

Voor je wat kan met je content moet het vaak nog gemonteerd worden. Vroeger deed ik dat in Adobe Premiere Pro, tegenwoordig ben ik meer van de Final Cut Pro (zowel 7 als X), Motion en Adobe After Effects.

 

P1020533.JPG

Bediening

Naast het uitdenken van systemen, met HD-SDI patches en dergelijke, vind ik het ook leuk om zelf geavanceerde apparatuur te bedienen, zoals hier een Sony EX3 HD camera.

 

lig 00x.jpg

Operaten

Van bedienen is de stap naar operaten klein, operaten heb ik veel gedaan, voornamelijk bij licht. Zo ben ik begonnen met o.a. een Showtec Showdesigner, ADB Tango, ETC Express, Compulite Photon/Sparktop, LJ Edit, RoadHog. Bij feestjes heb ik ook wel gespeeld met een (voorgeprogrammeerde) GrandMA of Avolites Pearl 2004.

Recent heb ik meer gefocussed op eCue, Medialon, Hippotizer en Catalyst, binnenkort waarschijnlijk in combinatie met een RoadHog. Maar ook andere apparaten als beeldmixers, scalers, scanconverters of matrixen.

 

apollo 07.JPG

'Knipperen'

Operaten doe ik meestal voor theater, maar heb ik geleerd tijdens -voornamelijk Minimal- feesten. Dat doe ik af en toe nog steeds, licht en visuals op feesten.

 

Hokatex Servers

Computernetwerken

Het maken en beheren van computernetwerken. Dat deed ik ooit met Windows servers, Active directory, RIS, Taped backups, Firewalls, Remote Administrator, Cisco/3Com router configuratie.

Medio 2010 ben ik me gaan verdiepen in OSX netwerken.

 

lig 28.jpg

Netwerk controll

Het voordeel van netwerken is dat je niet meer overal naar toe hoeft te lopen om iets in te stellen. Verschillende computers in een netwerk zijn makkelijk te bedienen met VNC. Daarnaast heb je geen afstandsbediening nodig voor projectoren, als je op hun interface in kan loggen of PJ Link of RS232 kan gebruiken. Diverse systemen synchroniseren heb ik vaak gedaan met Midi over Ethernet en USB naar Midi.

 

P1020635.JPG

Aansluiten

Ontworpen technische systemen moeten ook geinstalleerd en aangesloten worden. Daarbij de meest uiteenlopende aansluitingen, van RGBHV tot HDMI, van RJ45 (evt. zelf knippen) tot DIN. Al vind ik het tegenwoordig een welkome luxe om dit uit te besteden.

 

PAP WIP OPP

Lenshoeken

'Even een beamertje ophangen' heeft vaak meer voeten in aarde dan gedacht. Verschillende lenzen met verschillende lenshoeken, on-axis, off-axis, invloed van keystoning, mogelijkheid om horizontaal te kunnen keystonen. Na de nodige oefening maak ik er tegenwoordig een sport van om beamers niet te hoeven omhangen, gelijk op de goede plek hangen!

 

P1020645.JPG

Onderhoud

Mijn vader heeft me opgevoed met het motto 'Als het kapot is, moet je het repareren'. Zo heb ik computers, printers, kopieermachines, kantoor-koffie-automaten, moving heads, gewone lichtarmaturen, projectoren, auto's, sierraden, wasmachines, drogers, platenspelers, taperecorders, telefoons, diverse connectoren, speakers, versterkers en nog veel meer dingen nieuw leven in geblazen.


Dimmerpatch KlichePatch

Elk systeem heeft een hart en dat van licht zit in de dimmerpatch. Ik vind het altijd leuk om dat te overzien en in te delen. Hoe complexer hoe leuker, zoals hier met Oud Amsterdams Net (driehoek)

 

Elementen AdministratieAdministratie

Daarop voortbordurend is er meer te administreren, zoals kanaallijsten, standen lijsten, cue lijsten, materiaal lijsten en to do lijsten.

 

Hijsen

 

Hijsen

De padvinder in mij staat, met name bij locatie voorstellingen, altijd te popelen met een touw in de hand, op zoek naar katrollen.

 

 

Elementen VulkaanConstructies

Ook uit de padvinderij heb ik een voorliefde voor constructies, zoals deze 'vulkaan' die ik maakte tijdens Elementen 2008. Daarbij deins ik niet terug voor scaffen, hout bewerken, lassen of flexen.

 

Plaatjes maken

 

Plaatjes maken

Sinds de lessen op de theaterschool ben ik altijd bezig om plaatjes te maken, te zoeken naar de juiste balans

 

 

 

 

LinkjeLinkje • Verhalen: Overig






Juli 2022
Maa Din Woe Don Vrij Zat Zon
 << <   > >>
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31



Search




Rss linkje